måndag 31 mars 2008

Rätt och slätt måndag


Helgen är slut. Igår kom äntligen våren. Kaffe och knäckebröd serverades på bricka vid husknuten. Doft av falurödfärg och ljudet av motorsågar och den sista snön gav upp. Det kan väl nästan inte bli bättre.
I fredags skulle grannen till IKEA. Jag och den yngre dottern hängde på. Män förstår inte riktigt det här med IKEA. Man kan förstå det av att grannens man fördrog att vara hemma med så barn framför en utflykt till IKEA.
Parkeringen var bara halvfull och det såg ut att bli en härlig stund. Några nypensionerade par med måttband och anteckningsblock som ska göra i ordning sina kök knallade runt. Ett antal föräldralediga unga mödrar sippade kaffe latte och ammade sina små. En och annan familj som inte hade något annat för sig på påsklovet var det väl också och så var det vi.
Jag är ganska lång och dotter som var med samt min granne är ganska korta. Vi gick runt och delade upp soffor i fula och snygga. Det är tydligen en trend just nu att designa soffor på omöjliga sätt. De går inte att sitta i. Sitsarna är på tok för djupa eller så får man ligga ner. Inga ordentliga ryggstöd utan pösiga kuddar som aldrig är där de ska. Om man blir bort bjuden och ska sitta ner med (förhoppningsvis) en god drink på en sån här sak får man välja på att kasta sig bakåt och riskera att få drinken över sig eller sitta på kanten med knäna sedesamt ihop a´la Silvia.
En soffa var så stor och feldimensionerad att man hade behövt vara jätte för att sitta bekvämt i den. Grannen och dottern kröp upp i den och deras fötter nådde knappt kanten och än mindre nådde de golvet. De såg ut som två bortkommna femåringar på besök hos en faster de var lite rädda för. Tyvärr var kameran inte med.
Nu har blåsipporna på andra sidan vägen smält fram igen ocj mormor i grannhuset vågat sig ut med sin käpp så den ovälkommna senvintern verkar ta slut. Den enda som sörjer är djuret. Han letar rätt på de sista resterna av snön och lägger sig på dem. Jag vet inte om han leker ”Gumman Tö” och försöker smälta bort det sista eller om han tror att han skyddar den sista härliga snön.

3 kommentarer:

HellaBella sa...

Kanske kan den duga till extra säng, för skön och sova i måste den ju vara eftersom den troligen inte duger till sittsoffa åt andra än amerikanska basketspelare eller kinesiska jättemän...

Anonym sa...

åh Balder är den finaste...

Anonym sa...

från linnéa ;-)